USA 2012 rondreis Tamara, Tiny & Marco

Montgomery

Na het ontbijt laten we Atlanta achter ons en gaan we op weg naar Montgomery - een trip van ca. 250 km. Het regent nog steeds, maar de temperatuur is goed. We zitten in no time op de snelweg en zijn blij dat we de stad uitrijden. Het verkeer dat de stad in wil, staat over de volle breedt van 7 rijstroken helemaal vast. Over ochtendspits gesproken.   Miezerregen wisselt af met hardere regen, het irritante is wel dat zodra ik de ruitenwissers op een hogere snelheid heb gezet, ik ze  ook weer terug kan zetten omdat het niet meer nodig is. Toch krijg we onderweg dusdanig regen op ons dak dat ik het wissers op de hoogste stand moet zetten en dan nog krijgen ze het water niet echtverwerkt. Dit weer heeft toch wel enkele kilometers aangehouden. Gelukkig zijn we gewend aan het rijden in regenachtig weer :-) Onderweg passeren we de tijdzone grens en gaan we van Eastern Time over op Central Time. Het tijdsverschil met Nederland is nu 7 uur ipv. 6 uur.   Na een rit van ca. 2.5 uur komen we in Montgomery aan. Het is 11.30 en koffietijd. Maar eerst een parkeerplaats zoeken. Aangezien er geen openbare parkeergarages in de buurt zijn, moeten we het doen met de parkeermeters langs de kant van de weg met een maximum van 2 uur. Geen punt moet lukken. Eerst gaan we op zoek naar een koffieleut adresje, er is weinig keuze in de buurt en zo komen we dan bij Wendys terecht. Een variant op de McDonalds en Burgerking. En voor $ 0.79 moet je dus ook niet al te veel verwachten van de koffie ook al is deze net gezet. Gelukkig drink ik alleen water.   Buiten is het niet zo'n beetje warm.....zodra je een gebouw binnenkomt krijg je spontaan kippenvel en zodra  je weer buitenkomt slaat de hitte je om je oren. Als eerste bezoeken we het Capitool van Alabama. Het is een self guided tour. Het Capitool is niet zo groot dus je kunt er niet verdwalen. De koepel is erg mooi, maar de Rotunda van het Capitool in DC is toch mooier. In de Old Senate Chamber is destijds de verklaring van de Confederatie getekend door diverse zuidelijke staten die naderhand tegen het noorden hebben gevochten in de burgeroorlog.   Recht tegenover het Capitool ligt het eerste Witte Huis van de Confederatie - het dateert uit ca. 1835. Dit was het huis van President Jefferson Davis. Het is nog geheel in stijl van die tijd ingericht met persoonlijke eigendommen van de Davis familie. Het is een klein huis en je hebt het (self guided) zo  gezien. Maar het is zeker de moeite van het bezoeken waard.   Na een heerlijke lunch bij het Oyster House in het centrum bezoeken we het Rosa Parks Museum. Eerst vullen we de parkeermeter bij, dit is illegaal. Officieel moet je je auto na 2 uur verplaatsen, maar dat zien wij voor  het  gemak  even door de vingers. Dit museum beschrijft in het kort het verhaal van Rosa Parks, die in 1955 een hele ophef veroorzaakt omdat ze in de bus weigerde op te staan om haar plaats af te geven aan een blanke. Deze actie heeft geleid tot heftige protesten van de zwarte bevolking en hebben 50000 'zwarten' 381 dagen de bussen geboycot en heeft met alteratieve vormen van vervoer zoals carpolen gebruikt om te komen waar men moest komen. Dit kostte het busbedrijf destijds $ 3000 per dag. Verder wordt de opkomst van Dr Martin Luther King beschreven. Het is een klein, maar erg  indrukwekkend museum en is zeker een plek die je gezien moet hebben.   Helaas kunnen we het huis waar Dr. Martin Luther King heeft gewoond niet bezoeken. Het is gesloten, maar we hebben het even aan de buitenkant kunnen zien. Dan gaan we op zoek naar ons hotel. Eenmaal  bij het hotel blijkt dat we het verkeerde hotel hebben, het is weliswaar dezelfde keten, maar we zitten toch zeker 15 min uit de buurt. Geen punt bij Karwei, laden we gewoon de auto  weer in en gaan we op zoek naar het juiste hotel. Dit  ligt net iets buiten Montgomery. Het is eenvoudig  maar netjes en schoon. Voor 1 nacht geen punt. Morgen hebben we een langere route voor de boeg - New Orleans ligt ca. 500 km hier vandaan.