USA 2012 rondreis Tamara, Tiny & Marco

Liberty Island, Ellis Island & 9/11 Memorial

Ook vanmorgen waren we weer vroeg uit de veren. Het wordt langzaam aan later, we beginnen te wennen :-). Vandaag staan Liberty Island, Ellis  Island & het 9/11 Memorial op het programma en daarna zien we wel.   Na het ontbijt, wederom bij het Cafe Edison (dit keer minder zwaar dan gisteren), gaan we op pad. Vandaag nemen we de scootmobiel mee en dat gaat best goed. Het is alleen even bij de metro het ding de trappen af tillen, even winkelen met de toegangspoortjes en hup de metro in. We hebben wel wat bekijks want de scootmobiel zie je hier niet in het straatbeeld. Waar we bij de eerste keer nog aan het winkelen waren met het door de poortjes krijgen van de scootmobiel, hebben snel door dat je eigenlijk beter de nooddeur kunt gebruiken. Deze wordt te pas  en te onpas door de regelmatige metrogebruikers geopend  zeker als het bij de uitgangspoortjes druk is. Werkt veel gemakkelijker. Gelukkig zijn op de grotere en modernere stations liften aanwezig, zodat we de scootmobiel niet naar boven hoeven te tillen. Het is frisjes bij Battery Park en we zijn blij dat we een jas aan hebben. Het gebruik van de scootmobiel heeft toch ook wel zijn voordelen. Het is net 08.30 en er staat al een hele rij wachtenden, maar wij hoeven niet aan te sluiten en worden meteen vooraan in een aparte rij geparkeerd. Tegen 08.45 gaan de deuren voor de veiligheidscontrole open en ook hier mogen we voor de drukt naar binnen. Uiteindelijk is het niet veel sneller, maar wel gemakkelijk dat je niet door de wachtrijen hoeft te slingeren. En dan zitten we op de eerste boot naar Liberty Island. Bij aankomst is het voor iedereen wachten, wij mogen als eerste van de boot af en betreden als eerste bezoekers die dag het eiland. Wellicht moeten we die scootmobiel voortaan maar altijd meenemen :-).   Het is heerlijk weer en lekker rustig, maar ja wat wil je we waren de grote groep immers voor. Want na ons komt een gestage stroom mensen aangelopen die natuurlijk allemaal het beeld zo goed mogelijk willen zien. Aangezien de Grande Dame van New York wordt gerenoveerd, is het beeld alleen van buiten te bezichtigen. Het uitzicht op Manhattan Island is fantastisch en waar eens de Twin Towers stonden, verreist nu de Freedom Tower en wordt het gat in de skyline weer enigszins opgevuld.  Na een rondje Liberty Island gaan we door naar Ellis Island. Van 1892 tot 1954 deed dit eiland dienst als immigratiedepot en in die tijd zijn hier bijna 17 miljoen personen gepasseerd om een nieuw leven in Amerika op te bouwen. Tegenwoordig is het hoofdgebouw een museum en krijg je een goed beeld van hoe de immigratie destijds is gegaan. Er worden oa. bezittingen van immigranten tentoongesteld als kledingstukken, schoenen en speelgoed/knuffels van de kinderen.   Na Ellis Island gaan we terug naar Manhattan. We zetten koers richting Wall Street. Maar eerst nog even een Starbucksje met wat lekkers. Het is druk op Wall Street, het is een klein stukje New York maar hier gebeurt het dan. De drukte heeft niks met het handelsverkeer te maken, puur toeristen die even een glimp van de New York Stock Exchange willen opvangen. Van Wall Street is het een klein stukje naar Trinity Church. Helaas staat de kerk in de stijgers dus zijn de torens niet te zien. De torens van de kerk zijn 86 meter hoog en tot 1860 was de kerk het hoogste bouwwerk van New York. Iets wat je je nu niet meer kunt voorstellen. Er is net een kerkdienst begonnen wanneer wij naar binnengaan, dus helaas konden we geen foto's maken. Jammer maar helaas.   We zetten koers richting de 9/11 Memorial Site. De kaartjes voor Memorial Site hebben we al. Rond 14.00 uur moeten wij ons melden. Aangezien het lunchtijd is, gaan we op zoek naar een lunchadresje vlak bij gedenkplaats. De sandwiches zijn gelukkig niet zo  groot als gisteren, want dat was echt te veel geweest. Na de lunch zitten we nog even lekker van de zon te genieten op een van de betonblokken die bij de ingang van de gedenkplaats staan. Je moet je minimaal 30 min. voor de tijd die op  je kaartje staat melden. Dat doen we dan ook. Meteen worden we aangesproken en naar de voorkant van de rij geloodst. Vandaar worden we doorgestuurd naar de rij voor de ingang van de veiligheidscontrole. Ook hier moeten we weer alle  spullen in de bakken leggen, riemen af en door de detectiepoortjes. Na de controle is het door naar de gedenkplaats.   Rondom de gedenkplaats wordt nog steeds flink gebouwd want het WTC complex is nog steeds 'under construction' . De gedenkplaats zelf is in 2011  geopend en bestaat uit 2 waterbassins: een noord- en een zuidbassin. Ieder bassin ligt op de exacte plaats waar eerst een toren stond. De bassins zijn heel symbolisch; aan de zijkanten stroomt water naar beneden dat uiteindelijk in een ' donker' gat verdwijnt. De bassins zijn afgezet met een ballustrade waarin de namen staan van alle slachtoffers van 9/11. Daarnaast heeft men ook de namen opgenomen van de 6 slachtoffers die gevallen zijn tijdens de aanslag van 26 februari 1993. In het park dat rond om de bassins is aangelegd, staat ook de Memorial Tree. Deze boom heeft als enige de aanslag destijds overleeft, best bijzonder eigenlijk.   Na het  bezoek aan de 9/11 Memorial Site begint de scootmobiel toch wel te haperen. Maar goed, hij heeft het goed gedaan en we hebben kunnen zien wat we wilden zien. Om de voorkomen dat we helemaal stil vallen besluiten we om terug te gaan naar het hotel. Het is mooi om te zien dat we een paar keer hulp aangeboden krijgen met het dragen van de scootmobiel. In de metro krijgen we nog onverwacht een concert van een meneer die op deze manier wat centjes bij beunt. Terug op  Time Square hebben we nog een fotostop en kopen we kaarten voor de Hop-on-Hop-off bus, omdat we morgen toch wel het een en ander willen gaan bekijken. Met de metro betekent dit veel overstappen en dus ook veel tillen met de scootmobiel. Nu is het geen superzwaar ding, maar om steeds 28 kg trap op  trap af te slepen wordt het best vermoeiend. En een night tour is included, dus die gaan we vanavond maar meteen doen, want morgenavond is het inpakken. Woensdag gaan we door  Washington en is het 05.00 uur rise & shine om  naar het vliegveld te gaan.   De opstapplaats van de hop-on-hop-off bus ligt bij Time Square en om naderhand niet al te ver te hoeven lopen, blijven we enigszins in de buurt wat eten betreft. Ca. 50 meter bij ons hotel vandaan zit een Italiaans restaurant. Het ziet er goed uit en volgens TripAdvisor staat dit restaurant heel goed aangeschreven. En het klopt het eten is er erg goed en het ziet er ook nog es leuk en gezellig uit. Meteen na het eten gaan we naar de opstapplaats. Het is al goed vol en we moeten ieder apart zitten. Echt erg is dat niet want je bent toch bezig met rondkijken en luisteren wat de tour guide te vertellen heeft. Na nog geen 15 min. beginnen een paar vrouwtjes in de bus zenuwachtig te worden en al helemaal wanneer ze horen dat dit een non-stop tour is. Dat hadden ze niet gepland. Maar ze weten de aandacht te trekken van de tourguide en de dames stappen uit. Ik vind het niet erg, kan ik mooi opschuiven naar naar de rand waardoor ik beter zicht heb en beter foto's kan maken. En waar ik in eerste instantie nog dacht van je kunt overdrijven toen ik de 2 dames links van mij helemaal ingepakt zag zitten met een sjaal om de oren de geknoopt, dacht ik naderhand van ja, het is helemaal nog zo gek niet. Het is toch wel erg frisjes zo op het cabrio deck en in deze tijd van het jaar koelt het 's avonds toch al best af. Gelukkig was ik wel zo slim om toch ook mijn omslagdoek mee te nemen. New York by night, een prachtig gezicht. Overal nog steeds die bedrijvigheid. En je hoeft het niet eens van de tourguide te horen of aan de neon reclames te zien. Je kunt het immers goed ruiken wanneer je China Town binnenrijdt. De lucht is vol van geuren van de diverse aziatische gerechten. En voor het geval het je niet duidelijk is omdat je het logo wellicht niet herkent en je toch per se fastfood wilt eten: Chinese tekens onder de gouden bogen verduidelijken het feit dat je bij McDonalds bent. Kun je in ieder geval niet beweren dat je het niet wist. We maken een rondje in Brooklyn en hebben een prachtig uitzicht over de skyline van Manhattan wanneer we langs de East River rijden. De chauffeur mag er niet stoppen, maar ja heel langzaam stapvoets rijden is toch net niet stilstaan. Als je het met de fiets moest doen, zou je zijwielltjes nodig gehad hebben om te voorkomen dat je om zou vallen. En even later stopt hij dan toch voor een paar minuten. Kunnen we toch nog proberen een fatsoenlijke foto te maken.   Op Time Square is het een drukte van belang. Er wordt een operette uitgevoerd door het Metropolitan uitgezonden en iedereen kan deze gratis bekijken. Het publiek is een heel gemeleerd gezelschap van diverse leeftijden en pluimage. Nog een laatste stop in de Deli vlakbij ons hotel voor wat water en lekkers, gaan we terug naar de hotelkamer. Het is mooi geweest voor vandaag.

Marika

Een walk-down-memory-lane. Heerlijk. Dank voor het opfrissen van m'n geheugen. Helaas moet ik bekennen da'k inmiddels veel van NY was vergeten, maar jouw keileuk en beeldend geschrijf brengt het weer helemaal terug. Super! Fijne vakantie verder voor jullie 3-tjes en tot het volgend verslag!! Groeties, Marika

Ton & Marianne

Tiny een hele fijne verjaardag gewenst en nog veel gezonde jaren waar je hopen wij met volle teugen van blijft genieten.

goede reis verder !!!
XX